Schuimblussers
De schuimblusser werkt uiterst efficiënt zowel bij branden van klasse A als branden van klasse B. Met een schuimblusser kan men branden blussen van vaste stoffen en vloeistoffen. De schuimblussers zijn verkrijgbaar in 6 en 9 liter en kunnen gebruikt worden respectievelijk voor een normale oppervlakte van 150 m² en 225 m² afhankelijk van de brandklasse.
Schuimblussers worden vooral veel gebruikt in privé woningen, kantoren en winkels. Een schuimblusser is een proper blussingsmiddel t.o.v. een poederblussing en geeft tevens minder schade. Poeder vindt je terug in alle hoeken van de verdiepingen.
Het is een gemakkelijk blusmiddel en geeft geen heropflakkeringen meer door dat de vloeistof doordringt tot de kern van de brand. Je kan ook een friteuse brand blussen met een schuimblusser, het legt een film op de brandende olie en koelt daarbij de wanden. Schuim geeft geen gevaar bij het blussen van een elektrische brand. Bij het blussen heb je een goed zicht en zij geven geen mist en geen schade achteraf. Schuim kan je gewoon opkuisen met een vochtige dweil achteraf. Met een schuimblusser van 6 liter kan je ongeveer 26 seconden blussen, 38 seconden voor 9 liter en 82 seconden voor 45 liter.
Schuimblussers zijn gevuld met water en een schuimvormend middel van het type AFFF vooraf gemengd met water (premix) of een actief product van het type AFF in een aparte fles geïsoleerd. De blussende werking van schuim berust op afdekking (zuurstof wegnemen) en in geringe mate op afkoeling. De meest toegepaste schuimblussers zijn de zogeheten sproeischuimblussers die door een aanpassing in de spuitmond elke druppel uitstromende vloeistof onderbreken met lucht.
Hierdoor ontstaat een nevel, die niet elektrisch geleidend is. Bovendien heeft het mengen van lucht een langere blusduur als gevolg. Een schuimbluskar wordt meestal gebruikt als aanvulling bij de draagbare blussers voor de bescherming van opslagplaatsen. (textiel, karton,olie)
De brandblusapparaten worden jaarlijks gekeurd volgens de NBN S 21- 050 norm.